پزشکی فانکشنال: کشف رازهای سلامتی از پشت پرده بیماریها
پزشکی فانکشنال چیست؟
پزشکی فانکشنال رویکردی جامع و کلی نگر به سلامتی دارد.در این رویکرد پی بردن به علت اصلی بیماری و پرداختن به آن با راههایی کاملا علمی انجام میشود. پزشکی فانکشنال شامل تحقیقات عمیق و گسترده ایست که تصویر کلی سلامت فرد را در نظر میگیرد. رژیم غذایی،عوامل سبک زندگی و.... که با آزمایشات مختلفی همراه میشود،راه حل منحصر به فردی را برای بهبود هر فرد پیشنهاد میدهد.
امروزه بیماریهای مزمن در سراسر جهان رو به فزونی است،بیماری های مزمن توسط عوامل متعدد و تا حد زیادی قابل کنترل مانند رژیم غذایی،سبک زندگی و عوامل محیطی ایجاد میشود. پزشکی فانکشنال نه تنها بر بهبود بیماری بلکه با کاهش عواملی که باعث بروز بیماری میشوند، بر پیشگیری نیز تمرکز دارد.
یک پزشک که در حوزه پزشکی فانکشنال فعالیت میکند با شناخت عوامل ایجاد کننده بیماری،میتواند به جای تکیه بر داروهایی که علائم را پنهان میکنند، درمانهایی را برای بهبود سلامت و پیشگیری از بیماری توصیه کند. بهبود سریع، اغلب منجر به دستاوردهای بلند مدت نمیشوند،به همین دلیل است که در طب عملکردی زمان قابل توجهی به مشاوره با بیمار و بررسی نگرانی ها و مسائل او اختصاص می یابد.
برای انجام این کار پزشک باید درک عمیقی از بیولوژی، بیوشیمی و پاتوفیزیولوژی داشته باشد . که به آنها اجازه می دهد تا خلاقانه در مورد راه حلهای بالقوه برای هر فرد فکر کرده و به نتایج منحصر بفردی برسند. پزشکی که در این حوزه فعالیت میکند نه تنها از خود می پرسد بهترین دارو یا مداخله برای تسکین این بیماری چیست بلکه میپرسد چرا این بیماری رخ داده است و برای بازگشت به سلامتی چه مشکلاتی باید رفع شود. طب عملکردی به دنبال علل اصلی بیماری است، این کار با جستجو در :
۱_سوابق:عواملی که فرد را در معرض خطر ابتلا به یک بیماری قرار داده است،مانند استعداد ژنتیکی
۲_محرک ها:حادثه ای که احتمالا باعث شروع یک عدم تعادل یا بیماری شده مانند یک رویداد استرس زا ،عفونت میکروبی و...
۳_واسطه ها:چیزی که به پیشرفت بیماری کمک میکند مانند کمبود مواد مغذی، حساسیتهای غذایی، سموم و.... انجام میشود.
در پزشکی فانکشنال به جای تمرکز بر بخشها و اعضای جداگانه بدن ، به بدن به عنوان یک کل نگاه میشود با نگاهی جامع پزشکان طب عملکردی میتوانند مراقبت های جامع تر و منحصر به فردی را به بيماران ارائه دهند. یکی از شناخته شده ترین نمونه های ارتباط متقابل سیستمهای بدن، سیستم روانی _ عصبی _غدددرون ریز _ سیستم ایمنی است. این ارتباط می تواند تاثیر مخربی که استرس روی اعضای بدن دارد را برجسته کند.
به دلیل پیچیدگی بدن ، پزشکی فانکشنال تشخیص میدهد که به ندرت یک علت خاص برای یک بیماری مزمن وجود دارد.
برای مثال عوامل زیادی در ایجاد دیابت نوع ۲ نقش دارند مانند: التهاب، هورمون ها، اختلالات خلقی، ....
حتی بهترین تشخیص ها و استراتزیهای درمانی بدون ضمانت اجرایی ،هیچ معنایی ندارند به همین دلیل است که پزشکی فانکشنال توانمندسازی بیماران و مشارکت با آنها را درقدم برداشتن به سوی سلامتی در اولویت قرار میدهد.
یک برنامه مراقبتی موثر مستلزم درک عمیق افراد و تغییر رفتار آنهاست .
تقویت رابطه ببمار با متخصصین به بیماران کمک میکند احساس کنند شنیده شده و حمایت میشوند.
و در عین حال باعث میشود در برنامه مراقبتی خود کنترل و نظارت داشته باشند.
راهبران سلامت، در فاصله جلسات پزشک و متخصص تغذیه، پشتیبانی و راهنمایی مداوم بیماران را بر عهده دارند تا مهارت های خود مدیریتی را به آنان بیاموزند و تغییر رفتارها را تثببت کنند. این کار باعث بهبود پایدار در سلامتی میشود و به ما امکان میدهد زمان و توجه بیشتری را روی هر مورد بصورت جداگانه اختصاص داده و به نتایج بهتر و پایدارتری رسیده و سواد سلامت بیمار را ارتقا دهیم.